La població de Prades es troba en un altiplà d’uns 950 m sobre el nivell del mar al centre del massís muntanyós conegut com Muntanyes de Prades, que forma part de la Serralada Prelitoral Catalana i és un dels accidents muntanyosos més importants del sud de Catalunya. El seu terme te una extensió de 3.300 ha, que s’orienta en direcció NE-SW, i la seva alçada màxima es troba al Tossal de la Baltasana a 1.203 m d’altura, el qual constitueix un vèrtex geodèsic de primer ordre i el cim culminant del massís.
Les Muntanyes de Prades separen la comarca natural del Camp de Tarragona, a la costa mediterrània, de les comarques de la Conca de Barberà i Priorat, a l’interior del país. L’especial orografia del massís i la seva elevada alçada li proporcionen una climatologia peculiar que s’allunya del típic sistema mediterrani de la costa, definint-se com un clar clima continental d’alta muntanya.

El seu terme té una extensió de 3.300 ha, que s’orienta en direcció NE-SW
L’especial situació de Prades ha provocat un tradicional aïllament de la població, comunicada per tortuoses carreteres amb les poblacions veïnes de Reus (comarca del Baix Camp) i l’Espluga de Francolí (comarca de la Conca de Barberà). Aquest aïllament i les dificultats d’una comunicació ràpida amb la capital comarcal (Reus) ha provocat al llarg del segle XX un greu estancament econòmic, acompanyat de l’emigració cap a les ciutats de la costa, principalment a Reus i Tarragona, que oferien millors possibilitats.
L’economia de Prades actualment depèn majoritàriament del turisme estacional ja que és el sector econòmic més important de la població. L’agricultura, especialment el cultiu de la patata i l’avellana, ha davallat molt en les últimes dècades. Fins al segle XIX la zona de Prades havia tingut una important explotació minera de plom i barita. També hi havia hagut una explotació tradicional de pous de neu i gel i una important activitat ramadera junt a la utilització del bosc.